Bijela a fehér folyó

A Bijela folyó nem véletlen kapta a fehér nevet, hisz nyáron kiszáradt állapotban gyönyörűen látszik a köveken kirakódott oldott ásványi anyag. Ami egy fehér szőnyegként teríti le a patakmedret. Nagyon különleges látvány a fehér mészkő zuhatag a vízesés helyén, ahol tavasszal és ősszel komoly 8-10 méteres vízesést láthatunk.  A XXII. utcán felfelé haladva hagyjuk el falut autóval vagy gyalog. Menjünk át keresztbe a főúton és jobbra tartva egy betonúton lefelé haladva keresztezni fogjuk a Bijelát. Ha átkeltünk a patak felett akkor már lehet is félreállni az autóval, balra tartva  a földút szélén vagy  a híddal szemben a temető parkolójában. Nekünk a patak mederben kell felfelé indulni, a földút elején egy romos ház mellett tudunk lejutni a patakmederbe.  Innen indul a kb 1 órás túra felfelé, a kisebb vízeséseket megfaragták, lépéseket és kapaszkodókat faragtak bele a könnyebb feljutás érdekében. Ettől még kalandosabb. A nagy vízesés balra megkerülhető egy kisebb mászással, ezután nem sokkal jutunk el a forrásbarlanghoz, aminek plafonja hemzseg a denevérektől. Belső részén mély hideg víz található, magas páratartalommal. Ajánlott felszerelés: sportcipő, zseblámpa, inni való. Lefelé érdemes kipróbálni mezítláb a fehér mészkőszőnyeget.

GPS koordináták: 44.129793, 15.641217Visszalépés az előző oldalra

Horvátországi nyaralás gyermekes családoknak Karin Gornjiban,Pakostaneban és Bibinjén -Családi nyaralás Horvátországban 2012 óta.
Nyugalomra és pihenni vágyó baráti társaságok részére 2-4-5-6-8 fős apartmanjainkban.

 Rozgonyiné Szemán Judit: +36 20 9149166 - judit@horvatlaguna.hu, Rozgonyi Zoltán: +36 20 2081790, Sziromi-Nagy Tamás: +36 20 994-7801

 

Horvatlaguna 2022