Kličevica Vár

Az autópálya benkovaci kijáratának közelében található Kličevica várának romja. Karintól 23 km-re.  A vár egy magaslaton áll, amely alatt az azonos nevű időszakos vízfolyás csörgedezik. A falak alatt tiszta vizű forrás ered. A várhoz Benkovac felől Zadar felé haladva, a benkovaci kijáratnál balra fordulva a vasúti átjárón átvezető aszfaltos úton lehet eljutni. Az út egy idő után aszfaltozatlan útban folytatódik, amely azután átvezet egy kis tisztáson és egy kis fenyőerdőn. Innen turistajelzéses erdei ösvény vezet a romokhoz, melyek közül kiemelkedik az északi sarkon álló erős és magas hengeres torony. A vár azt követően épült, miután Nápolyi László ellenkirály százezer dukátért egész Dalmáciát eladta Velencének, és ez a terület a Magyar királyság határvidékévé vált. Építtetője a 15. század közepén a Kurjaković család volt. A köztársaság többször próbálta rávenni Mátyás Magyar királyt az építés abbahagyására. A mind gyakoribb török támadások és a török hódítás veszélye azonban az építés mielőbbi befejezésére sarkalta a királyt, sőt mi több még több várat is fel kellett építtetnie. Ekkor épültek meg a közeli Benković, Perušić és Polača várai. 1538-ig a török mégis elfoglalta valamennyi erősséget. A török kiűzése után Kličevica is elveszítette jelentőségét, idővel sorsára hagyták és azóta pusztul.

 Visszalépés az előző oldalra

Horvátországi nyaralás gyermekes családoknak Karin Gornjiban,Pakostaneban és Bibinjén -Családi nyaralás Horvátországban 2012 óta.
Nyugalomra és pihenni vágyó baráti társaságok részére 2-4-5-6-8 fős apartmanjainkban.

 Rozgonyiné Szemán Judit: +36 20 9149166 - judit@horvatlaguna.hu, Rozgonyi Zoltán: +36 20 2081790, Sziromi-Nagy Tamás: +36 20 994-7801

 

Horvatlaguna 2022